Nieuws

Bij Sociaal Centrum Eijsden bruist het van de nieuwe plannen. Volg hier onze nieuwtjes en blijf zo altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

Geslaagd Vrijheidsontbijt op verjaardag SCE

Bevrijdingsdag 2024 werd zondag 5 mei in Sociaal Centrum Eijsden (SCE) op een bijzondere manier gevierd. Met een Vrijheidsontbijt, mede mogelijk gemaakt door Nationaal Comité 4 en 5 mei. En dat allemaal op de dag van de ‘verjaardag’ van SCE. Precies vier jaar geleden, 5 mei 2020, opende ons centrum namelijk officieel zijn deuren.

Al ruim voor half tien is het vaste groepje vrijwilligers van de maandelijkse activiteit ‘Samen ontbijten’ bezig met het extra feestelijk dekken van alle tafels. Op de placemats is een grote 5 omringd met een speciaal gedicht over Vrijheid en een aantal startvragen voor een eerste tafelgesprek over dit thema. Coördinator Wim Ringens verwelkomt iedereen en legt de opzet van de ochtend uit. Eerst even in een feestelijke stemming komen door samen te zingen: ‘Wie ich nog ein jungske waas’ en ‘Loeënde Klokke’. Met vrijwilliger Piet Vervoort als voorzanger en gitarist. Het lijkt wel een live-uitzending van Postbus 31, het verzoekplatenprogramma van Pieter Kiewied op L1. Dan een gebakken ei speciaal en koffie, thee en/of jus d’orange. Op maat. Roept u maar.  ‘Met hele dooier, geen drillen, dubbel gebakken, zonder kaas, met ham, vier hier!’ Na een rondje broodjes knalt de fles bubbels van het Nationaal Comité open voor een gezamenlijke toost op onze Vrijheid met een hoofdletter.

Officieel staat daarna een vragenspel op het programma dat alle aanwezigen moet stimuleren om over (de meestal zwaar bevochten) Vrijheid elkaar verhalen te vertellen. Niet nodig bij deze groep, blijkt al snel. Een aantal aanwezigen heeft de oorlog als kind of zelfs opgroeiende puber meegemaakt. Het ene na het andere verhaal wordt gedeeld. Verhalen die binnenkort op onze site én in september bij de start van 80 jaar Bevrijding ook een plek krijgen, zo is het plan.

In de eenmalige verlenging van het ontbijt tot 13 uur (!) verrast het Nationaal Comité 4 en 5 mei nog eens met lekkere soep en een toetje in een speciaal Bevrijdingsglas. Het eerste Vrijheidsontbijt blijkt in alle opzichten een schot in de roos. En ook nog eens onbedoeld een geslaagde officieuze start van de voorbereidingen voor het lustrum op en rondom 5 mei 2025.

 

 

 

Geslaagd Vrijheidsontbijt op verjaardag SCE

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK