Nieuws

Bij Sociaal Centrum Eijsden bruist het van de nieuwe plannen. Volg hier onze nieuwtjes en blijf zo altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

Bronk verbindt van jong tot en met oud

Maandag 3 juni. In hart en hoofd nog behoorlijk bezig met al die kippenvelmomenten die ik een dag eerder bij mijn Bronk-debuut mocht ondergaan. Nu begrijp ik de trots en positieve emoties waarmee ook in het Sociaal Centrum Eijsden al wekenlang over de ‘Broenk’ werd gepraat. En de fascinatie van Stan Spauwen voor de Bronk, waardoor hij maar niet kan stoppen met het schrijven over en het schilderen van deze lange traditie als terugkerend thema.

In de agenda staat de tip van bestuursvoorzitter Ellen Janssen onderstreept. 11.30 uur: Jonkheid brengt de eer aan de adellijke familie De Liederkerke (binnenplaats Kasteel Eijsden). Na afloop de Cramignon dansen. Ben er al eerder, om vooral niets te missen. De eerste groepjes volwassenen komen zichtbaar nog bij van de zondag. Hoe anders bewegen en spelen al heel wat kinderen met elkaar. Tot en met de handstand. Geen computerspelletjes, maar de ene na de andere handstand tegen de kasteelmuur, naast de dan nog lege stoel van de gravin. Bij de trap met het mooiste uitzicht melden zich wat later enkele jonge meiden om ook verzekerd te zijn van een goede plaats. Vanzelfsprekend met een mobieltje in de aanslag. Maar eerst vertelt Noa aan haar vriendinnen dat ze om 08.45 uur in de kerk bij de Jonkheidsmis toch even had getwijfeld of de minirok niet net ietsjes te kort was voor deze mis. Als de vriendinnen dat meteen ontkennen, vertelt zij hoe bijzonder ze deze mis vond. Vooral de inleiding door de kapitein van de Jonkheid. ‘Zelf geschreven, zo knap!’ en het Bronklied aan het einde. ‘Zo mooi’.

Noa heeft mij onbewust geholpen om na het verslag van zondag ook deze keer voor een serie foto’s te kiezen in plaats van nog meer tekst. Met als thema: de verbinding tussen heel jong, jong, oud, en heel oud dankzij de Bronk en de Cramignon. Op bijna elke foto staan vertegenwoordigers van deze 4 generaties met elkaar in verbinding. Kijk en zoekt u maar. Mede daardoor is Eijsden al zolang zo’n hechte gemeenschap met een bloeiend verenigingsleven. Het is tijd voor de eerste en tweede rei van de Cramignon. Vlak voor de kasteelpoort verandert het huppelen in een stevige versnelling, scherpe bochten en snelle wissels. Ik ‘vlieg’ eruit.  Het lot van een debutant uit Gulpen, vrijwilliger bij SCE.

Ga voor meer foto’s naar de FB en Instapagina's van Sociaal Centrum Eijsden.

Bronk verbindt van jong tot en met oud
Bronk verbindt van jong tot en met oud 2
Bronk verbindt van jong tot en met oud 3
Bronk verbindt van jong tot en met oud 4

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK