Nieuws

Bij Sociaal Centrum Eijsden bruist het van de nieuwe plannen. Volg hier onze nieuwtjes en blijf zo altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

Tweede Thema-avond 'Zorg in de Wijk'

Op dinsdag 28 mei nam Envida bij SCE de tweede thema-avond over de toekomst van de zorg in de Eijsdense wijken voor z’n rekening. Dat zorgaanbod gaat ingrijpend veranderen. Op de eerste zorgbijeenkomst van 30 januari legde MEE Zuid-Limburg al uit waarom en hoe. MEE is een organisatie die mensen en mantelzorgers helpt die een tijdje een steun in de rug nodig hebben. Ook in Eijsden.  

Volledig Pakket Thuis in beeld

De presentaties op beide avonden leken ook aardig op elkaar. De nieuwe uitdagingen in de zorg. Hoe belangrijk preventie is. Uitleg over de drie zorgwetten. De toegang tot de WMO. Ze kwamen op beide avonden langs. Dat gold ook voor het Volledig Pakket Thuis. Bedoeld voor mensen die in principe in aanmerking komen voor een woonzorgcentrum. Toch kiezen zij en/of hun mantelzorger ervoor vergelijkbare zorg thuis te krijgen. De meerwaarde op deze avond was een even aansprekende als verhelderende video over wat dat in de praktijk kan betekenen. Je zag een voorbeeld van hoe het wijkteam van Envida die vergaande zorg voor zijn rekening kan nemen en de partner (voormalig huisarts Tielke Ausems) als mantelzorger ontlastte. Dit is de link naar die korte video: https://youtu.be/U2HewErK3U8. Meer dan de moeite waard.

Eigen oplossingen en praktijktips

Naarmate de avond vorderde, ontstond er spontaan een voelbare wending, vergeleken met die MEE-avond. Zeker, op 30 januari waren alle aanwezigen in de SCE-zaal ook zeer geïnteresseerd in de presentatie. Maar vooral in de antwoorden op de vragen die zij stelden. Deze keer namen enkele aanwezigen zelf het voortouw om met eigen oplossingen en praktijktips te komen. Enkele voorbeelden:

  • Stimuleer de gemeente om ANWB Automaatje mogelijk te maken. Dit initiatief koppelt vrijwillige chauffeurs aan minder mobiele inwoners die bijvoorbeeld naar de huisarts of de supermarkt willen gaan of ergens op bezoek. Of kies als gemeente voor de Wensbus.
  • ‘Toen ik 10 jaar jonger was, zei ik tegen de 70- en 80-plussers: ‘Praat niet zo langzaam, schiet eens op.’ Nu ik zo oud ben, moet ik afhaken als mensen te snel en te zacht praten. Dan gaat in mijn hoofd het laatje voor het verwerken van wat iemand zegt niet meer open.’
  • ‘Bij welke presentatie ik ook aanwezig ben, zelden kan ik lezen wat er op een dia staat. Dat heeft meerdere oorzaken. Te kleine letters, te veel tekst. Wat heel wat mensen ook niet weten: hoe ouder je wordt, hoe ‘kleurdover’ je bent. Stop met al die kleurtjes. Gewoon witte achtergrond en grote zwarte letters en de informatie komt wél binnen. Dat Is mijn advies aan alle organisaties die ons willen bereiken.’

Het beste advies bewaarden Corrie Rompelberg en Maria Bruijnen voor het laatste. Over hoe je eenzame mensen beter kunt bereiken. Hun plan gaan zij samen met de werkgroep communicatie van SCE uitwerken en in praktijk brengen. Wordt vervolgd dus.

En zo werd deze avond een leerzame avond voor de deelnemers én de zorgprofessionals én de werkgroep communicatie van SCE.

Tweede Thema-avond 'Zorg in de Wijk'

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK